1 Ocak 2020 Çarşamba

Çiğ Köfte ve Tarihçesi

Çiğ köfte, esmer bulgur, et, soğan, salça, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulmasıyla elde edilen; adından da anlaşıldığı gibi pişirilmeden hazırlanan bir yiyecektir.
Ortaya çıktığı yer Şanlı Urfadır fakat Adana, Gazi Antep, Diyarbakır, Maraş, Elazığ ve Mardin gibi birçok doğu ve güneydoğu ilimizde de yöresel lezzetler arasında baş sırayı almıştır
Ciğkoftenin Tarihi

Çiğ köftenin Tarihçesi;
Çiğ köftenin ortaya çıkşı ise Hz.İbrahim peygamber dönemine dayanmaktadır. Rivayete göre Nemrut, Hz İbrahim’i yakmak için çok büyük bir ateş yaktırır. Bu ateş o kadar büyüktür ki; Hz. İbraim bu ateşten kurtulsa da, bu ateşin büyüklüğü ve dehşeti yöre halkını derinden etkiler ve o günden sonra hiç kimse ateş yakmaya cesaret edemez. İşte herkesin ateş yakmaktan korktuğu bu dönemde, insanlar herşeyi çiğ yer. Lakin eti çiğ yemek mümkün değildir, bunun üzerine insanlar eti biber gibi baharatlarla yoğurmaya başlarlar, etin baharatlarla yoğurulması onun ağırlığını alıp eti yumşatmaktadır. İlk başlarda sadece et ve biber karışımı olan bu yiyeceğe zamanla bulgur, yeşillikler ve diğer baharatlar eklenir ve Çiğ köfte meydana gelmiş olur.

2 yorum: